Élet és tudomány - Gyógyszermaradványok a Dunában

Gyógyszermaradványok

Tartalom

  A szennyezőanyagok többsége nem jut el a csapokig Megjelent: Módosítás: Több helyen megjelent a sajtóban, hogy magyar kutatók különböző gyógyszerhatóanyagokat mutattak ki a Dunában és a budapesti ivóvízben.

  gyógyszermaradványok

  A környezetünkben a vízbe, a talajba, a levegőbe egyre többféle kémiai anyag gyógyszermaradványok, szinte bárhol vizsgálódunk, az analitikai módszerek fejlődésének is köszönhetően mindenütt találhatunk szerves mikroszennyezőket, kisebb-nagyobb mennyiségben. A gyógyszermaradványok jellemzően szennyvíz közvetítésével kerülnek a felszíni vizekbe. Ezek egy része elkerülhetetlen: gyógyszermaradványok gyógyszerek jellemzően nem bomlanak le teljes mértékben az emberi szervezetben, valamennyi gyógyszermaradványok vizelettel vagy a széklettel kiürül és a szennyvízbe jut.

  gyógyszermaradványok

  Azonban Magyarország ivóvízellátásának túlnyomó részét adó védett mélységi vizekbe ezek a szennyezőanyagok nem juthatnak el. A Budapestet ellátó parti szűrésű kutak is a mikroszennyezők többségét nagy hatékonysággal távolítják el.

  gyógyszermaradványok

  Az ivóvízkezelés további lépései szintén csökkenthetik a maradványok koncentrációját. Az esetlegesen a csapig eljutó mennyiség rendkívül csekély a gramm egy milliárdod része, vagy annál is kevesebb. A kutatás kiterjed arra is, gyógyszermaradványok különböző tényezők, mint a vízállás vagy a klimatikus viszonyok hogyan befolyásolják az egyes szennyezők előfordulását, illetve hogy ezek jelentenek-e kockázatot a fogyasztók egészségére.

  gyógyszermaradványok

  A gyógyszermaradványok ivóvízbe jutásának elkerülése érdekében a legfontosabb azonban ezen vegyületek vízi rendszerekbe kerülésének megelőzése pl. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  gyógyszermaradványok

  Az intézet levelezési címe: Budapest, Pf.